İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan bir binanın, iskân belgesine sahip olması gerekmektedir. Bir evin iskân belgesine sahip olması, evin baştan aşağıya eksiksiz, kusursuz olması anlamına gelmektedir. Apartman boşluğundan, asansör boşluğuna ya da dış cephenin duvarlarına kadar her şey ev için iskân belgesi alınmasında önemli etkenlerdir. İskan belgesi, yapı kullanım izni olarak da bilinir. İskânsız eve sahip olup, kredi çekmek isteyen pek çok birey bulunmaktadır. Bu kişiler, iskansız eve kredi veren bankalar var mıdır? Diye merak etmektedirler. Bu tarz kredi işlemleri için her bankanın ayrı kuralları, şartları bulunmaktadır. Bu sebeple, kredi çekmek gibi önemli bir işlem için dikkatli olmak ve gereken şartları uygulamak önemli olmaktadır.
İskan (Yapı Kullanım İzni) Nedir?
Bir yapının inşaatının tamamen bitmiş olduğunu ve artık o binaya oturma işleminin yasal olarak gerçekleştirilebileceğini göstermektedir. Bu belgeler, belediyelerin imar birimleri tarafından düzenlenmekte olup, yasalar açısından oldukça gerekli resmi evraktır. Bu belge alınmazsa, iskansız evin riskli problemleri ile karşı karşıya kalınmaktadır. İskansız evler can ve mal kaybına sebebiyet verebilmektedirler. Bu risklerin başında, elektrik ve su hizmetlerinden faydalanamamak olmaktadır. Bunun sonucunda, iskansız ev sahibi vatandaşlar şantiye elektriği veya ortak sayaç kullanmak durumunda kalıyorlar. Böyle bir durumda da elektrikli ev aletleri zarar görebiliyor hatta yangınlar çıkabiliyor.
Risklerden hariç olarak, iskansız evlerin başka zararları da bulunmaktadır. Bu zararlar, yasalarla alakalı olabilir. İskansız evlerin satılma yasağı gibi bir yasa çıkartılabilir. İskansız ev vatandaşları, her türlü zarara sokmaktadır. O yüzden, bir evi satın almadan veya kiralamadan önce, evin iskan belgesinin olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Yapı kullanım izni belgesi yoksa bunun sebepleri öğrenilmelidir ve iskan belgesi almak için uğraşılmalıdır. İskan belgesi çıkartmak için belli bir ücret ödersiniz, fakat iskan belgeniz yokken alacağınız cezalar daha fazla maddi kayba sebep olabilir.
İskansız Evlere Kredi Verilebilir Mi?
Bir ev iskana uygun olmayıp, aynı zamanda da kredi almak için uygun olabiliyor. Yapı kullanım izni belgesi olmayan evler de kredi çekebilirler. Ama bazı bankalar bunu onaylarken, bazıları onaylamayabilir. Bu konuda herhangi bir yasa yoktur. Kararı banka vermektedir. Banka ilerisi için bir engel görmüyorsa, sadece kat irtifakı tapusu ile iskanı olmayan evlere kredi verebilir.
Kredi veren bankalar ise, konut değerinin en fazla %75’ine kadar kredi verilebilmektedir. Bu miktar vatandaşın gelir düzeyine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çoğu banka kredi vermek istemez aslında, çünkü risklidir. Bu bankadan bankaya değişir. Eğer evinizin iskan belgesi yoksa en mantıklısı kredi verme oranı yüksek bankalara başvurmanız olacaktır. Bu noktada kredi notunuz da oldukça önemlidir. Ayrıca, ödemelerinizi düzenli gerçekleştirmiş olmanız ve borcunuzun olmaması gibi etkenler kredi alabilme şansınızı artıracaktır.
İskansız Eve Kredi Veren Bankalar
İskansız eve kredi veren bankalar bulunmaktadır. Bu bankalar bazen çeşitli kampanyalar sunarlar. Özel faiz oranları gibi hizmetlerden faydalanmanızı sağlarlar. Kredi çekme şansınızın artması için önceden aktif müşterisi olduğunuz bir bankayı tercih etmeniz doğru olacaktır.
Ziraat Bankası
Ziraat Bankası %1,98 faiz oranı uygulamaktadır. 2.188 TL aylık taksiti vardır. Yıllık toplam maliyeti ise 263,851 olarak belirlenmiştir. Vade oranı 120 aydır. Fakat, güncel rakamlar için bankaların resmi sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Halk Bank
Halk Bank bireylere çeşitli kredi fırsatları sunmaktadır. Bireylere ev kredisi için iskan belgesi şartını koymuştur. Fakat, kat irtifakı tapusu olan vatandaşlara bu krediyi sağlamaktadır. Kredi tutarı 100.000 TL’dir. Vade imkanı azami 120 aya kadardır. Faiz oranı %1,28 olarak belirlenmiştir. Taksit tutarı aylık 1.635 olmaktadır. Yıllık maliyet oranı ise %19,15’tir.
İş Bankası İskansız Ev Kredisi
İş Bankası iskanı alınmamış evler için, kentsel dönüşümde olan evler olarak adlandırmaktadır. İhtiyaç kredisi olarak ya da kentsel dönüşüm kredisi, ev tamamlama gibi kredi çeşitleriyle iskansız ev sahiplerine bu imkanı sağlamaktadır. Kredi tutarı 100.000 TL’dir. Vade imkanı 60 ay olmaktadır. Taksit tutarı, 1455,76’dır. Yıllık maliyet oranı ise, %25,58 olarak belirlenmiştir. Vatandaşların başvuru yaparken, varsa mutlaka arsa veya bina tapusu, kat irtifakı tapusu, mal beyanı belgelerini teslim etmeleri gerekmektedir.
İlk yorum yapan siz olun