Mortgage, konut kredisi anlamına gelir. Yani banka tüketiciye ipotek karşılığında kredi verir. Balon ödemeli mortgage türünde, ilk ödemelerin düşük miktarda ödenebilme seçeneği mevcuttur. Son taksitte ise toplu ödeme yapılması gerekir.
Düşük Miktarda Ödenebilme Seçeneğinin Yanında Ödeme Sıklığında Serbestlik
Sabit faizli bir kredi türüdür ve toplu para alternatif yatırım araçlarında değerlendirilebilir. Balon ödemenin yaygın kullanım şekli taşıt kredisi, konut kredisi ve ticari kredidir. Balon ödemeli mortgage ise yalnızca mesken alımında geçerlidir. TL cinsinden ve sadece gerçek kişiler tarafından kullanılabilir. Balon ödemeli mortgage hesaplaması yaparken adım adım gitmekte fayda vardır.
240 Aya Kadar Vadelendirme İmkânı
Buna göre önce kredi türünün ve tutarının seçilmesi gerekir. Taksit tutarı, faiz ve vergi tutarlarının altında kalmadığı sürece, kredi almak isteyen kişi tutarı seçmekte serbesttir. 240 aya kadar vadelendirme imkânı vardır. Aylık faiz oranını her banka kendi belirleme imkânına sahiptir. Ödeme sıklığında ise aylık, 3 aylık, 6 aylık, 12 aylık olmak üzere seçenekler mevcuttur. Ancak bankalar çoğunlukla aylık ödemeden yanadır.
Bir örnekle balon ödemeli mortgage hesaplaması anlatılacak olursa; 500.000 TL’lik bir konut kredisi almak isteyen müşteri, bu krediyi 50 ay vadeli ödemek istiyor. Bankanın belirlediği faiz oranı ise aylık %1’dir. Bu durumda müşteri aylık ödeme sıklığını tercih etmişse; 49 ay boyunca 10.000 TL öder ve 50. Ayda 187.684.14 TL ödeme ile borcu sona erer.
Yıllar Sonra Gelecek Toplu Para Beklenmeden Ev Sahibi Olunabilir
Balon ödemeli mortgage yatırımcılar, emekli ikramiyesine sahip olanlar, toplu gelir elde etmeyi bekleyenler, birikimini bir süre daha yatırımda kullanmak isteyenler için oldukça uygundur. Konutun ekspertiz değerinin yalnızca %80’i kadar kredi kullanılabilir. Bu kredi türünde erken ödeme tazminatı uygulanır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 37’ye göre; sabit faizli kredilerde kredi taksitlerinin bir ya da birden fazlasının erken ödenmesi durumunda erken ödeme tazminatı söz konusu olur. Buna göre kalan vade 36 ayı aşmıyorsa ödenen anapara tutarının %1’ini, 36 aydan fazla ise %2’sini geçmeyecek tutarda masraf tüketiciden alınır.
İlk yorum yapan siz olun