Bankalara olan borçların zamanında ödenmemesi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan en çok korkulanı ise haciz işlemleridir. Banka borcu olanların banka haciz işlemleri ne zaman başlar? Sorusunun cevabını mutlaka bilmeleri gerekir. Elbette öncelik bu sürecin adımlarından bahsedilmesi gerekir. Yasal takip sürecinin adım adım işleyişi mevcut.
Üst üste iki kez kredi taksiti ödenmemesi durumunda kredi banka tarafından iptal edilir. Bu işlemle birlikte yasal takip süreci başlamış olur. Yasal takibin başlama süresi doksan gündür. İki kredi taksitini ödemeyip üçüncü taksit vadesine ulaşıldığında süre solmuş olacaktır. Dolayısıyla yasal takip başlatılır. Bu adımla birlikte bir banka çalışanı ya da bankanın yetkili kıldığı avukat borçluyla iletişime geçer.
Kredi taksitler halinde değil geri kalan borcun tamamının bir defada ödenmesi talep edilebilir. Bankanın böyle bir hakkı vardır. Ancak; banka maaş hesabının tamamına haciz koyamaz. Maaşın 4′ te 1′ ine el koyabilir. Eğer; maaşın bütününe el konulursa borçlunun itiraz hakkı vardır. Bu itiraz, İcra Müdürlüklerine yapılmalıdır.
Yasal takip sürecine girildikten sonra borçlunun artık çok daha dikkatli adımlar atması gerekmektedir. Öncelikle borçlunun banka avukatı ile yapıcı konuşması gerekmektedir. Ancak; bu şekilde bir anlaşmaya varılabilir. Süreç içinde asıl borçlu ve kefil haricinde bu süreç için kimse aranamaz. Eğer banka, borçlunun aile bireylerini ararsa kişi, yasal yollara başvurabilir.
Yasal Takip Süreci Ne zaman Başlar?
Yasal takip sürecinin ne zaman başlayacağı çok önemli bir husustur. Borcunu ödeyemeyen borçluların bu sürecin nasıl ilerlediğini bilmesi gerekir. Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18. Maddesinde, birbirini takip eden iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda bankanın tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkı bulunuyor. Yani daha açık bir ifadeyle; üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmazsa insiyatif tamamen bankanın elinde oluyor. Elbette, yasal takibin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
İhtarname Ne Zaman Gelir?
Yukarıda da belirtildiği gibi üst üste iki kredi taksiti ödenmemesi durumuna ilişkin bir yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmeliğe göre; bankanın tüketicilere ödeme yapmaları için 30 gün süresi olduğunu ihtarname ile bildirmeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bankalar, birinci taksit miktarının ödenmemesi durumunda dahi ihtarname gönderebilirler. Ancak; çoğu banka üst üste ikinci ya da üçüncü taksitlerin ödenmemesi halinde ihtarname gönderirler. Bir anlamda ihtarname tüketiciye yapılan bir uyarıdır. Tüketici bu uyarıları dikkate almalıdır. Aksi takdirde haciz işlemlerine kadar uzanan işlemler devam eder.
İhtarname Hangi Adrese Gönderilir?
Genel olarak banka kendisine bildirilmiş olan ikametgâh adresi ve telefon numaraları üzerinden kişiyle iletişime geçer. Bankanın bildirilenin dışında bir adrese ulaşma şansı yoktur. Yani; borçlu bankaya hangi adresi vermişse o adrese ihtarname gönderilir ya da hangi telefon numarası güncelse o telefon numarasından iletişime geçilir. Bilindiği gibi adres güncellemeleri söz konusu bankanın şubelerine gidilerek yapılmaktadır.
Banka Avukatı Borçluyla Ne Zaman İletişime Geçer?
Bankalar genellikle bazı avukatlık bürolarını yetkilendirirler. Bazı bankalar ise kendi avukatlarıyla çalışmayı tercih ederler. Üç taksitin ödenmemesi durumunda bankanın yetki verdiği avukat, borçluyla iletişime geçer. Elbette, bu aşamadan önce banka çalışanları devrededir. Banka çalışanları, borçluyu defalarca ararlar ve kredi ödemesi yapması gerektiği konusunda uyarırlar. Bir başka deyişle; ödenmeyen kredi taksit miktarlarını hatırlatırlar. Tüm bu uyarılara rağmen borçlu, ödeme yapmamaya devam ederse son çare olarak avukat devreye girmektedir.
Haciz İşlemleri Ne Zaman Başlar?
Yasal takip kriterleri tamamen yerine geldiyse ve üç taksit üst üste ödeme yapılmadıysa banka avukatı kişi ile iletişime geçer. Bu iletişimle birlikte haciz işlemleri de başlamış olur. Bu aşamada, maaş haczi, taşınmaz haczi ve ev haczi söz konusu olur. Bu noktadan itibaren artık yalnızca avukatla iletişim kurulabilir. Avukatlar, borçluyu arayarak gün ve süre verir. Eğer borçlu, avukatın vermiş olduğu süre içinde ödeme yaparsa haciz işlemi söz konusu olmaz. Ancak; verilen bu süre içinde ödeme gerçekleşmezse haciz işlemi başlar.
Banka Avukatıyla Anlaşmaya Gidilebilir mi?
Banka avukatı ile anlaşma yoluna gidilebilir. Genellikle borcu taksite bağlatma seçenekleri değerlendirilebilir. Borçlu, kendine uygun ödeme seçeneklerini avukata bildirebilir. Doğru bir iletişimle anlaşma sağlanabilir.
İlk yorum yapan siz olun