İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2020 Kurban Fiyatları

2020 Kurban Fiyatları

Müslümanlığın temel ögelerinden biri olan kurban kesmek, her yıl Kurban Bayramında layıkıyla yerine getirilir. Kurban Bayramı öncesi aile büyükleri kurban alma telaşına düşer. Ülkemiz hayvan yetiştiriciliği konusunda verimli topraklar ve tabiat şartlarına sahip olan bir ülke olmasına rağmen, son yıllarda yaşanan ekonomik kriz sebebiyle kurban fiyatlarında da büyük oranda yükseliş baş gösterdi. Geçtiğimiz yılki kurban fiyatlarıyla 2020 kurban fiyatları benzerlik gösteriyor olsa da yine de kurban fiyatlarındaki uçuk rakamlar kurban alma düşüncesinde olan kişileri bir hayli düşündüreceğe benziyor.

Kurbanlık Çeşitleri

Kurban bayramına sayılı günler kala, birçok kişi kurban arayışına girdi. Ülkemizde kurban bayramında dana, koyun, koç ve keçi kesilerek, bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılır, bir kısmı da misafirlere ikram edilir. Müslümanlar gelir durumlarına uygun fiyata sahip olan bu hayvanları, kurban bayramında keserek bayramın vecibesini yerine getirirler. 2020 kurban fiyatları geçtiğimiz gün Diyanet İşleri Başkanlığınca açıklandı. Ancak kişiler kurban pazarlarındaki kurban fiyatlarının, Başkanlığın açıkladığı fiyatlarla birbirini tutup tutmayacağı konusunu merak ediyor.

Bakanlıkça Açıklanan 2020 Kurban Fiyatları

Diyanet İşleri Başkanlığı 2020 kurban fiyatları açıklamasında yurt içi için küçükbaş hayvan fiyatlarını 890 TL yurt dışı için ise 725 TL olduğunu duyurdu. Başkanlığın açıklamasına göre kişiler vekalet yoluyla kurban kesme işlemini gerçekleştirdiklerinde bu fiyatlar geçerli olacak. Besicilerin 2020 kurban fiyatları hakkında yaptıkları açıklamada ise kurbanlıkların canlı hayvan kilogram fiyatına göre satılacağı ve bu anlamda canlı hayvan kg ücretinin 20 ile 23 lira arasında değişiklik göstereceği doğrultusundaydı.

2019 kurban fiyatları

Kurban Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Kurban fiyatları kurbanın yetiştirilme maliyetine göre belirlenir. Kurbanlık fiyatları belirlenirken birçok kriter göz önünde bulundurulur. Bu kriterlerden en önemlisi hayvana yapılan masraftır. Ülkemizde her yıl olduğu gibi 2020 kurban fiyatları için de bu kriterler geçerli olmuştur. Hayvanın bakımı, yemi, temizliği, otlatıldığı alan ve buna benzer masraflar 2020 kurbanlık fiyatları için belirleyici olan başlıklardır. Ülkemizde tarım faaliyetlerinin azalması kurbanlık sayısında önemli bir derecede azalmaya sebep oluyor. Bu sebeple her ekonomide olduğu gibi az olan ürünün maliyeti yükseliyor.

Rağbetin fazla olması da kişilerin belirlediği fahiş fiyattan kurbanlığı satabilmesini sağlıyor. Besici veya hayvan ticareti ile ilgilenen kişiler ise farklı bir noktaya dikkat çekiyor. Bu kişiler hayvan bakımının ve yetiştirilmesinin çok zor olduğundan ayrıca hayvan yemlerinin çok pahalı olduğunu ve bu sebeple fiyatların yüksek olduğunu açıklıyor. Diyanet işleri tarafından açıklanan 2020 kurbanlık fiyatları çok ekonomik gibi görünmesine rağmen kişilerin alım güçleri kurbanlık konusunda bekleneni karşılayamıyor.

Kurban Fiyatları Neden Artıyor?

Kurban fiyatları her yıl bir önceki yıldan daha fazla olarak müşterilere sunuluyor. Bu sebeple de ilerleyen her yıl ülkemizde kurban kesme oranı çok daha azalıyor. Bu durum ne kurban satıcısını nede kurban kesmek isteyen kişileri memnun etmeye yetmiyor.

2020 Yılı Canlı Kurban Kilogram Fiyatları

2020 kurban fiyatları şu an için canlı dananın kilogram fiyatı 23 TL, düvenin canlı kilogram fiyatı 22 TL, ineğin canlı kilogram fiyatı 20 TL, dişi koyunun canlı kilogram fiyatı 20 TL, erkek koyunun ise canlı kilogram fiyatı 22 TL olarak değişim gösteriyor. Türkiye’de 2020 kurbanlık fiyatları belirlenirken, alıcıların kafasını karıştıran bir diğer hususun da, kurbanlıkların yoğun olarak yetiştiği illerle, çok nadir bulunduğu illerle büyük benzerlikler göstermesi oluyor.

Bunu da Okumalısın
Faturalı Hatta Kredi
“Max:12 AY VADE İLE Max:7.000 TL”

Büyük Şehirlerde 2020 Kurban Fiyatları Ne Kadar?

Bundan 10 – 12 yıl öncesinde kurban fiyatları özellikle İç Anadolu Bölgesinin köylerinde çok daha ekonomik fiyatlıyken, şehirlerle arasında büyük farklılık bulunurdu. Bu sebeple aileler Kurban bayramında kesecekleri kurbanları köylerden temin etmeye çalışır ve daha az maliyet ödeyerek kurban kesimini gerçekleştirirlerdi. Ancak son yıllarda köylerdeki kurbanın fiyatıyla şehirlerdeki kurbanlıkların fiyatları birbirine çok yakın hale geldi. Köye giderek kurban almanın kişiler için hiçbir kârı olmamaya başladı. Bu durum kurbanlık satışlarına da çok büyük bir şekilde etki etti. 2020 kurban fiyatları belirlenirken kişilerin ekonomik durumları göz önünde bulundurulmadan tespit edilmediyse yine kurbanlıklar besicilerin ellerinde kalacak gibi görünüyor.

Küçük Şehirlerde Kurban Fiyatları Ne Kadar?

Kurbanlık fiyatlarının artış ve azalışında kurban yetiştirirken harcanan miktar etkili olmasına rağmen göz ardı edilen bir konu daha vardır. Kurban yetiştiricilerinden kaynaklanan bu husus farklı bir kazanç sağlama şeklidir. Geçtiğimiz dönemde çiftçi ve besiciler hayvanlarını Kurban bayramına özel olarak yetiştirir ve bayramda tüm kurbanlıklarını bitirmeyi hedeflerdi. Ancak şimdilerde durum çok farklı bir hal aldı. Kurbanlıklarını pazara getiren besicilerin, kurbanını satmak için çaba sarf etmesine gerek kalmadı. Bu durumun asıl sebebi, Canlı kurban fiyatlarının kesilmiş hayvan fiyatlarından çok daha ucuza mal edilmesi oluşturuyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir besici hayvanını kurban pazarında ucuza satmak yerine kombine bir et tesisiyle anlaşarak çok daha yüksek bir fiyata satabiliyor. Hal böyle olunca da kurban bayramındaki kurbanlık fiyatının ücreti arttıkça artıyor. 2020 kurban fiyatları 2018 yılı ile kıyaslandığında ise Diyanetin açıklamalarına göre arada pek büyük bir fark yokmuş gibi düşünülüyor.

Kurban Bayramının Son Günlerinde Kurban Neden Ucuzlar?

Kurban bayramının ilk günlerinde ve daha öncesi çok yüksek olan kurban fiyatlarının, bayramın son günlerine doğru yarı yarıya ucuzladığı görülür. Bu durum kurbanlıklara yüklü miktarda kâr marjı belirlendiğinin bir göstergesidir. 2020 kurban fiyatları için böyle bir durumun olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Ancak geçmiş yıllara bakılıp da hatırlamak gerekirse çiftçi veya besicinin de kazancını düşünmek zorunda olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Kurbanını satmak için taşradan büyük şehirlere getirmiş olan kurbanlık tüccarları, satılmayan hayvanlarını tekrar memleketlerine götürmek zorunda kaldıklarında masrafları iki katına çıkacak ve satmış oldukları hayvanlardan ettikleri kârda, bu masraflarla birlikte eriyip yok olacaktır.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir