Çin Merkez Bankası yani kısaltılmış haliyle PBOC, şirketlerin borçlanma maliyetini en aza düşürmek ve ABD ile girdiği alım satım savaşından kötü sonuç görerek yavaşlamaya geçen ekonomik duruma destek vermek amacıyla bir senelik mühletli banka kredileri adına kaynak getirisi oranını minimuma indirgemeyi hedefliyor.
Bu duruma göre banka, bir senelik krediler için esas getiri oranını yani bir başka ifade ile LPR oranını peşi sıra ikinci ay içerisinde yüzde 4.25 seviyesinden yüzde 4,20’ye kadar geriletti. PBOC (Çin Merkez Bankası) bu senenin Ağustos ayı içerisinde uygulamaya koyduğu temel getiri oranını her bir ayın 20’sinde açıklığa kavuşturuyor. Yeni kaynak getirisinin uygulamaya koyulduğu Ağustos ayı evvelinde bir senelik endeks borç verme getiri seviyesi yüzde 4.35 oranı civarındaydı. Yuan, merkez bankası kapsamındaki banka kredileri için kaynak getirisi hususu da ılımlı indirim işleminin hemen akabinde yükselişe geçiyor.
Çin haricinde muamele gören yuan TSİ saat 10.55 sularında yüzde 0.10 ekside 7,0904 oranından bir işlem görmüş oldu. Banka beş seneyi doldurmuş krediler için ise kaynak getirisini yüzde 4.85 oranında durağan bir şekilde bırakıyor.
Bir Yılı Kapsayacak Yeni Asıl Faiz Oranı Seviyesinin Belirlenen Yüzdesi Açıklığa Kavuştu
Bir seneyi kapsayacak yeni LPR (Temel Faiz Oranı), ağustos ayı içerisindeki yüzde 4,25 olarak ifade edilen oranının, 5 baz puan aşağısında gösterilerek yüzde 4,20 olarak izah ediliyor. Fakat 5 senlik LPR yüzde 4,85 oranından herhangi bir değişikliğe uğramıyor. Bugün gerçekleşen indirim bir senelik LPR’ de uygulanan ikinci indirim oluyor. Bu bir senelik yeni LPR Ağustos ayı başlarında yüzde 4,31 olarak izah edilen orandan 6 puan daha azaltılarak yüzde 4,25 olarak ifade ediliyor.
Çin Merkez Bankası’nın Diğer Bankaların Mecburi Tahsisat Oranlarını Azaltması
PBOC 17 Ağustos tarihinde esas kredi getirinin (LPR) tayin edildiği mekanizma dâhilinde değişikliğe yönelerek, bahsi geçen şirketlerin gerçek faiz oranlarının düşürülmesi amacı vurgulanıyor. Bu indirim PBOC’nin pazartesi gününden itibaren bankaların mecburi tahsisat oranlarının (ZK) azaltılmasının akabinde geliyor.
İlk yorum yapan siz olun