İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bankaların Güncel Faiz Oranları

Bankalar ekonominin gidişine göre vatandaşlara kredi imkanı sağlarken faizlerde de sürekli olarak bir oynama söz konusu. Bizde buradan yola çıkarak siz değerli takipçilerimizin bilgilendirilmesi açısından faydalı olacağını düşündüğümüz bankaların güncel faiz oranları hakkında bilgilendirme yapalım istedik. Bunun için tüm bankaların listesini bir araya getirdik ve aşağıda ayrıntılı bir şekilde size sunduk. Bu bilgiler doğrultusunda tek tek araştırma yapmadan bankaların güncel faiz oranlarını inceleyebilirsiniz.

Banka Kredi Faiz Oranları – 2020

Bankalarİhtiyaç Kredisi Faiz OranlarıKonut Kredisi Faiz OranlarıTaşıt Kredisi Faiz Oranları
ING0,99%0,98%1,14%
TEB1,08%0,99%1,10%
Albaraka Türk1,14%0,99%1,06%
Halkbank1,25%0,99%1,19%
Vakıfbank1,25%0,99%1,17%
Ziraat Bankası1,25%0,99%1,19%
Kuveyt Türk1,27%0,98%1,09%
Ziraat Katılım1,40%0,99%1,32%
Faturalı Hatta Kredi nasıl alınır

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirim kararından sonra pek çok banka da art arda faiz indirim hamlelerine başladı. Pek çok banka özellikle konut kredisi faiz oranlarını yapılan açıklamadan sonra düşürmeye başladı. Bazı bankalar ise sadece konut kredisi ile kalmayıp tüm kredi türlerinde faiz indirimine gitti. Kredi güncel faiz oranları nı konut kredisi türünde düşürmeyen banka yok gibi. Özel bankalar arasında ise sürekli faiz indirim rekabeti sürüyor.

Faiz indirimlerine bakıldığında ilk olarak TEB, Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu bankaları faizlerde indirim oranını sağlamıştır. Tüm bu bankaların ardından ise en uygun konut kredisini veren bankalar arasında Ziraat Bankası ile Vakıfbank geliyor.

10.000 TL 60 Ay Vade için En Çok Tercih Edilen Bankalar
www.kredidenizi.com.tr

BANKALARDETAY
AKBANKKredi Detayı
DENİZBANKKredi Detayı

Kredi Faiz Oranlarına Genel Bir Bakış

Merkez Bankası’ndan gelen açıklama ile beraber kredi faiz oranlarında büyük düşüşler yaşandı. Kamu bankaları başta olmak üzere pek çok özel banka özellikle konut kredisinde düşüşler yaptı. Geçen senelerde 1,20 seviyesinde olan kredi faiz oranları yapılan açıklama sonrasında 1,20 seviyelerinin altına çekildi. En düşük kredi faiz oranının ise şimdilerde 0,99 oranında olduğu görülmektedir. İlerleyen süreçte özellikle devlet bankalarının konut kredisini daha da aşağı çekebileceği belirtiliyor.

Faiz oranlarının düşmesi ile beraber pek çok sektörde canlanma görüldü. Özellikle konut faiz oranlarının düşmesi yatırımcılar ve ev almak isteyenler için büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Durum böyle olunca şimdiden ev satın alımları geçen senelere göre daha fazla artış gösteriyor. Ev bazında satışlar yükseldikçe de özellikle inşaat firmaları bu durumdan olumlu şekilde etkileniyor. Bankalar arası bir değerlendirme yapılırsa; bankalar sürekli olarak faiz oranları ile ilgili birbiriyle bir yarış halindedir. En düşük faiz oranına sahip olan bankalar genellikle müşteri açısından yoğunluk yaşamaktadır.

Konut Kredisinde En Düşük Faiz Oranları

Geçtiğimiz senelerde konut kredisinde kullanılan güncel faiz oranları genellikle 1,20 ve 1,40 arasında değişiyordu. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme kararı ile beraber bankalar da bu faiz oranlarını aşağılara çekti. Şimdilerde en düşük faiz oranı 0,99 seviyelerinde görülüyor. Bankalar arasında konut kredisi faiz oranları bir rekabet ve yarış haline dönüşmüştür. Fakat en düşük güncel faiz oranını konut kredisinde sunan bankalar ise Ziraat Bankası, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Halkbank olmuştur. Bu bankaların hepsinde konut kredisi 0,99 oranında müşterilere sunulmaktadır.

Bankalar arasında konut faiz oranları sürekli değişmektedir. Özellikle müşterileri kendi taraflarına çekmek isteyen pek çok banka şimdilerde faiz oranlarını düşürmek ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Özel bankalara bakıldığında konut faizlerinin 1,00 ile 1,20 arasında olduğu görülmektedir. Özel bankalar, şuan bile kamu bankaları kadar konut kredisinde düşük faiz oranları uygulayamıyor.

Konut Kredisinde En Yüksek Faiz Oranları

Özel bankalar faiz indirimi konusunda daha çekimser davranmaktadır. Özellikle Merkez Bankası tarafından faiz indirimine gidilmesi kamu bankalarına büyük hareket getirirken, aynı işlev özel bankalarda pek görülememiştir. Özel bankalar 1,40 seviyelerinde olan konut faizlerini 1,29 seviyelerine çekmiştir. Özel banka tercih eden müşteriler için bu oranlar halen yüksek gelmektedir.

Kuveyt Türk ve Albaraka Türk hatta ING Bankası konut kredisinde en fazla faiz oranına sahip bankalar arasında yer alıyor. Fakat bu bankaların bazısı kendi müşterilerine daha düşük oranlarda faiz uygulaması yapabiliyor. Kuveyt Türk, Albaraka Türk ve ING Bankasının güncel konut faizi oranları ise 1,29 şeklinde yayınlanmıştır.

Akbank’ın Faiz Hamlesi

Merkez Bankası’nın iki ay boyunca faiz oranlarında indirime gitmesi pek çok bankanın da faiz oranlarını düşürmesini sağladı. Özellikle ilk iki ay içerisinde Merkez Bankası’nın 750 baz puan indirimi uygulaması sonrasında en çok hamle Akbank tarafından yapıldı. Akbank geçtiğimiz ay yapılan ekstra yapılan 425 baz puanlık indirim ile beraber güncel faiz oranını 1,35 indirmiştir. Akbank bu indirimle de yetinmeyerek daha sonra faizi 1,29 oranına kadar geriletti.

Akbank’ın faiz oranları ile ilgili hamleleri bitmeden 325 baz puanlık ikinci bir faiz indirimi söz konusu oldu. Bu indirimden sonra ise Akbank faizi 1,17 oranına indirdi. Genel değerlendirmeye bakıldığında ise bu faiz indirimlerinin sürekli devam edeceği görülüyor.

TEB’den Faiz İndirim Müjdesi

TEB Bankası faiz indirimini en iyi şekilde değerlendiren bankalardan birisi oldu. Türkiye Ekonomi Bankası faiz indirim haberini ilk olarak ihtiyaç kredisi faiz oranında sürdürdü. İhtiyaç kredisi için TEB, güncel faiz oranı olarak 1,25 belirledi. Bu indirimle beraber TEB, bankalar arasında en uygun kredi veren banka pozisyonuna gelmiş oldu. Konut kredisinde ise farklı indirimler yapan TEB, özel bankaların en düşük faizli kredi veren bankası olmayı başardı.

TEB aldığı kararla ihtiyaç kredisi için 1,25 oranında, konut kredisi için ise 1,20 oranında faiz uygulayacak. Şimdiden TEB müşterileri kredi başvurularını TEB aracılığı ile yapmaya hazırlanıyor. Özel bankalar arasında ise TEB bankası yaptığı faiz indirimleri sayesinde farklı bir yere erişmiş gözüküyor.

Yüksek Faizli Konut Kredisi Yeni Faizler ile Yapılandırılır Mı?

Konut kredisi kullanan tüm müşteriler, bankaların kendilerine sunduğu faiz anlaşmalarına göre faizler düştüğü anda yapılandırmaya gidebilir. Bu hak her müşteriye maalesef uygulanmaz. Yani müşteriler için faizlerin düşmesinden sonra sınırlı sayıda yapılandırma işlemi tanımlanır. Bazı bankalar ise yapılandırma işlemi için ek şartlar ortaya çıkartmaktadır. Son dönemlerde kredi faizlerinin sert şekilde düşmesi pek çok vatandaş tarafından kredi faizlerinin yeniden yapılandırılma şartlarını ortaya çıkartmıştır.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kamu bankası olarak yeni faiz indirimi ile birlikte konut kredisi faiz oranlarını 0,99 olarak değiştirdi. Daha önce konut kredisi kullanan ve konut kredisi faizi yüksek olan vatandaşlar ise şimdilerde bu faiz oranlarını düşürmek istiyor. Ancak bankalar faiz oranlarında güncellemeye giderken farklı bir açılım kullandı. Bu açılım ‘yeni konut alımı’ ibaresinden oluşmaktadır. Bu ibarenin faiz düşüşlerinde kullanılması konut kredisi çekenlerin yapılandırma hakkını da elinden almaktadır. Eğer faiz indirimlerinde, tüm krediler şeklinde bir ibare yer alırsa yapılandırma hakkı tüm vatandaşlar için veriliyor.

Vatandaşların böyle bir durum söz konusu olması halinde bankaya giderek yeni koşulları değerlendirmesi gerekmektedir. Tüm bankaların müşterilerine sundukları ibare ve haklar da birbirlerine göre değişiklik göstermektedir.

İhtiyaç Kredilerinde Yapılandırma İşlemi

İhtiyaç kredileri ülkemizde ve dünya genelinde en fazla tercih edilen kredi çeşitlerinden birisidir. İhtiyaç kredisi genellikle tüketici kredisi olarak da nitelendirilir. Genellikle düşük faizli ve düşük vadeli olarak kullanılabilir. İhtiyaç kredisi kullanan vatandaşlar düşük faiz söz konusu olduğunda kredilerinde bir değişiklik yapamaz. Yani ihtiyaç kredileri için vatandaşlara bir yapılandırma hakkı verilmez. Ancak bazı bankalar bu prosedürün dışına çıkarak müşterilerine ödemelerde ve faizlerde kolaylık sağlamaktadır.

İhtiyaç kredilerinde vade ve faiz oranları düşük olduğu için müşteriler için bir yapılandırma hakkı tanımlanmaz. Yeni faiz oranlarının güncellenmesi ile beraber TEB ve Ziraat Bankası 1,25 oranında müşterileri için faiz uygulamaktadır. Vadeler ise genellikle 12 ile 36 ay arasında sınırlı kalmaktadır.

En Yüksek İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

Merkez Bankası’nın kredilerde yapmış olduğu faiz indirimi sadece konut kredilerinde değil diğer kredi türlerinde de etkili olmuştur. Konut kredilerinin düşmesi ile beraber genellikle bankalar ihtiyaç kredilerinde de faiz oranlarını düşürmüştür. İhtiyaç kredisinde en çok faiz indirimine giden banka TEB ve Ziraat Bankası olmuştur. Bu iki banka ihtiyaç kredisi için 1,25 faiz oranı uyguluyor. Yapı Kredi Bankası ise en yüksek faiz oranını uygulayan banka haline gelmiştir. Yapı Kredi Bankası ihtiyaç kredisi için 1,73 faiz uygulaması yapmaktadır.

Kamu bankaları ihtiyaç kredilerinde en düşük faize sahip olan bankalar arasında yer almaktadır. Vakıfbank ihtiyaç kredisi faiz oranında 1,55 faiz uygulaması yapmaktadır. İlk sıra TEB bankasına aittir.

Yeni Kredi ile Eski Krediyi Kapatmak Mümkün Müdür?

Bankalarda kredi puanı yüksek olan vatandaşlar için özel ayrıcalıklar tanınabiliyor. Özellikle faiz indirimleri sonrasında farklı yöntemlerle faiz indirimi söz konusu olabilir. Herhangi bir kredi kullanan kişiler faiz oranlarının düşük olmasından yararlanmak istediğinde yeni bir kredi ile yapılandırma işlemi yapabilirler. Bu durumda öncelikle kredinin yapılandırma işlemine uygunluğuna bakılmalıdır. Eğer kredi yapılandırma işleminden yararlanamıyorsa yeni bir kredi çekilerek, kendi yapılandırma işleminizi yapabilirsiniz.

Düşük faizlerin bankalarda bir yarış haline dönüşmesi yapılandırma durumlarını da ortaya çıkartmıştır. Özellikle müşteriler var olan kredileri için yeni bir kredi çekerek hem düşük faizden yararlanıyorlar hem de daha kısa sürede borçlarını kapatabiliyorlar. Bu tür bir yöntem eski krediyi yüksek faiz oranından alan vatandaşlar için daha elverişli hale geliyor.

Bankalar Arası En Uygun Krediler ve Faiz Oranları

Eylül 2019 tarihinden itibaren pek çok bankada kredi faiz oranları yeniden güncellenmiştir. 120 ay vade bir konut kredisi için en uygun ve en güncel faiz oranı bankalar arasında %0,99 olarak belirlenmiştir. Bu analizlerde en düşük yıllık maliyet oranı ile beraber faiz oranı ise ,79 olarak gerçekleşmiştir. Genel bir maliyete bakıldığında ise En uygun kredi faiz oranına göre 100.000 TL konut kredisi kullanan vatandaşlar aylık taksit 1.428 TL taksit ödemektedir. Buna karşılık vatandaşların toplam geri ödeme tutarı ise 172.202 TL olmaktadır.

Bankalar arasında ihtiyaç kredisine bakıldığında 5 yıl vade ile kullanılan en uygun ihtiyaç kredisi güncel faiz oranı %1,25 dir. Bu duruma karşılık en düşük faiz oranı ise bankalarda %1,50 olarak belirtildi. İhtiyaç kredisi kullanmak isteyen vatandaşlar en uygun faiz oranı ile 10.000 TL ihtiyaç kredisi kullandığında aylık taksit 254 TL taksit ödemek zorundadır. Toplam geri ödeme tutarları ise 15.236 TL olacaktır.

Taşıt kredisi kullanacak vatandaşlar 5 yıl vadeli taşıt kredisi faizini en uygun oranla %1,13 oranından kullanırken en düşük oranla ,82 oranından kullanabilir. En uygun bankalardan taşıt kredisi kullanan bir kişi 40.000 TL taşıt kredisi için ortalama 979 TL bir taksit ödemek zorundadır. Vatandaşların toplam geri ödeme tutarı ise 58.919 TL olacaktır.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları Değerlendirmesi

2018 yılında uygulanan yüksek kredi faiz oranları vatandaşlardan gelen talepleri de olumsuz etkiledi. Özellikle bankalar kredi kullandırma yönünde zor duruma düştü. Evlilik, eğitim, sağlık gibi zorunlu ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılan krediler müşteriler açısından talep edilir halde kaldı. Buna karşılık ihtiyaç kredilerine bankalar genellikle olumsuz karşılık verdi. Çünkü müşterilerin pek çoğu kredi ve kredi kartı borçlarını birleştirerek uzun vadeye bu ödemeleri gerçekleştirmek istedi. Zamanla bankalara borcu olan vatandaş sayısı arttı ve ödeme güçlüğü daha fazla yaşanmaya başlandı.

İhtiyaç kredilerinin şimdilerde faiz oranları daha düşüktür. Böylece hem vatandaşlar borçlarını zorlanmadan ödeyebilecek hem de bankalara olan talep artacaktır. Bankalar arası özellikle ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına karşı büyük bir yarış söz konusu.

Konut Kredisi Faiz Oranları Değerlendirmesi

Konut kredilerinde son zamanlarda güncel faiz oranları bir hayli yüksekti. Durum bu olunca özellikle inşaat sektöründe bir gerileme söz konusu oldu. Vatandaş elindeki paraya ev satın almak yerine yastık altı yapmaya başladı. Piyasadaki bu zorlu sıkışma sebebiyle ev satmak ya da ev satın almak işi de zorlaştı. Özellikle elinde nakit bir parası olan kişiler için konut fiyatlarındaki ciddi indirimler bir anda krizleri fırsata çevirmeye yaradı.

Faiz oranlarının düşüşe geçmesi hem kredi kullanacak kişiler için hem de ev satacak kişiler için olumlu etkiler çıkartmaya başladı. Özellikle bu dönemde ev satın almak isteyen kişiler öncelikle peşinatları yüksek tutarak, faiz oranlarının kendilerine yansımasını en aza indirebilir. Kamu bankaları ile çalışan kişiler en uygun kredi faiz oranlarından yararlanmakla kalmaz, ödemelerde farklı kolaylıklara da sahip olabilir.

2019 Yılı Faiz Oranlarındaki Değerlendirmeler

2018 yılında özellikle konut kredi faiz oranları sürekli olarak ve kademeli olarak artış gösterdi. Konut kredisi faiz oranları genellikle bankalar arası 2018 yılında %1,50-%1,80 arasında değişiklik gösterdi. İhtiyaç kredisi faiz oranları ise yine artış göstererek %1,80 – %2,00 aralığında seyretti.

Bankalar kredileri daha kolay verebilmek için mevduat toplayarak kendilerine fon yaratma durumuna geçtiler. TL’nin sürekli değer kaybetmesi buna karşılık mevduat oranlarının sürekli artması kredi faiz oranlarını da etkiledi. Bu etki sonucunda kredi faiz oranları sürekli yükselmeye geçti.

Kredi faiz oranlarının artması hem piyasayı hem de sektörleri etkiledi. Özellikle acil ev satma durumu olan kişiler ev satışlarında ciddi indirimler yapmaya başladı. Bazı yatırımcılar da bu durumlardan yararlanmak için ellerindeki tüm parayı ev alımlarına yatırdı. 2019 yılında faiz oranlarının düşmesi yeniden piyasaya bir hareketlilik sağlamaktadır. Özellikle ev satmak isteyen kişiler fiyatları tekrar yukarı çekmeye başladı. Tüketiciler ise düşük faizlerden yararlanmak için konut kredilerine olan taleplerini artırmayı sürdürüyor.

Güncel banka faiz oranları

İlerleyen Dönemde Faiz Oranları Düşer Mi?

2019 yılının ilk yarılarında güncel faiz oranları bir hayli yüksekti. 2019 yılının sonlarına doğru ise faiz oranları giderek düşmeye başladı. Genel bir analiz yapıldığında ise orta ve uzun vadede sürekli olarak kredi faiz oranlarının kademeli şekilde düşmesi beklenmektedir. Kredi faiz oranları bu düşüşle beraber normalleşme haline dönmesi de bekleniyor.

Kredi faizlerinin sürekli düşüş seviyesinde olması piyasada vatandaşlar tarafından krediye olan talebin artmasını sağlayacaktır. Bu durum karşısında özellikle artan talep doğrultusunda bankalar rekabet içerisine girecek ve kredi faizlerinin daha da aşağı çekilmesi sağlanacaktır. Konut kredisi faiz oranlarının %1 faiz oranının altına kalması sonucunda bugün 8 ila 12 bin adet aralığına olan kredili konut atışlarının düşüşlerle beraber tekrar 35 binin üzerine çıkması da beklentiler içerisindedir. Bu durum doğrudan piyasanın hareketlenmesini sağlayacaktır.

Faiz Oranları Neden Yükseliyor?

Bankalar tüm müşterilerine kredi verebilmek ve kredi talebini karşılayabilmek için mevduat toplayarak fon oluşturmaya çalışırlar. Uluslararası piyasada geçtiğimiz senelerde Türk Lirası sürekli olarak değer kaybetmeye başladı. Bu durum maalesef mevduat oranlarının artmasına neden oldu. Mevduat oranları artınca kredi fon maliyetleri de yukarı çıktı. Tüm bu süreç doğrudan kredi faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Ülkelerde bu durumlar söz konusu olduğunda kredi güncel faiz oranları da yükselmeye başlar.

2019 yılında kredi fon maliyetleri düşürüldü ve bu düşüş kredi faiz oranlarına yansıtıldı. Böylece artık konut ya da ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen kişiler düşük faizlerden yararlanarak, daha kolay kredi kullanır hale geldi.

Kredilerde Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kredi faizlerinin hesaplanmasında taksit dönemlerine bakılması gerekir. Kredilerde taksit dönemlerinde kalan anaparaya aynı güncel faiz oranı eklenmelidir. Yani anapara üzerine tekrar faiz uygulanarak bankaların müşterilerine sundukları tutarlar hesaplanır. Banka kredileri sadece faiz üzerinden hesaplanmaz. Bu hesaplamaya ayrıca BSMV, KKDF gibi vergiler de dahil edilmelidir. Bu vergiler yalnızca konut kredisi söz konusu olduğunda eklenmez. Diğer tüm kredi kullanımlarında bu tür vergilerin de eklenmesi ve genel tutarın hesaplanması gerekir.

Bankalarda kredi kullanımına göre ödeme planı oluşturulurken de ödemeler sabitlenir. Bu sabitlenmeye karşılık aylık kredi taksit tutarları müşteriler için belirlenir. Daha detaylı bir ödeme planı için bankalardan bilgi almak daha doğru olacaktır.

Bankalarda Gecikme Faizi Nasıl Uygulanır?

Bankalarda gecikme faizi farklı oranlarda hesaplanmaktadır. Genellikle kredi gecikmelerinin olması halinde kullanılan kredinin kendi faizinin %30’ gecikme faizi olarak alınır. Bu faiz oranı bankalarda uygulanan en fazla faiz yani maksimum faiz oranıdır. Bazı bankalar daha düşük gecikme faizleri de kullanabilmektedir.

Bir örnek ile açıklamak gerekirse diyelim ki kullanılan kredi faizi %1 olsun. Burada gecikme faizi için en fazla %1,30 gecikme faizi uygulanabilir. Daha fazla uygulanması mümkün değildir. Bazı bankalar bu faiz oranını %1,20 ya da %1,10 seviyelerine de indirmektedir. Genel gecikme faizi uygulaması ise %30 olarak belirlenmiştir.

Kredi Yapılandırması Hangi Faiz Oranlarında Daha Mantıklıdır?

Kredi yapılandırma işlemi genellikle vatandaşlar için düşük faizlerden yararlanmak amacıyla yapılır. En mantıklı olan yapılandırma işlemi de düşük faizlerde gerçekleşen yapılandırma işlemidir. Yani çekilen kredilerden kazanç elde edilmek isteniyorsa mutlaka kullanılan kredi faizinden düşük seviyede olan bir faiz oranı ile yapılandırma işlemi yapılmalıdır. Eğer daha yüksek oranlarda bir faiz söz konusu ise yapılandırma işlemi çok mantıksız ve zararlı olacaktır.

Konut kredisinde erken ödeme durumu söz konusu olduğunda bunun bir cezası bulunmaktadır. Fakat genel faiz oranlarında 2 baz puanlık düşüş yapılandırmanın karlı olması için yeterlidir. Faiz oranları ve yapılandırma işlemi bazı bankalarda değişiklik göstermektedir. Bu durumdan en doğru sonucu almak için mutlaka bankalar ile görüşülmesi gerekir.

Kredi Notlarının Faiz Oranlarına Etkisi

Bankaların müşteri hakkında değerlendirme yapmasının en önemli kriteri kredi notudur. Her müşterinin bankalarda yaptıkları işlemler sonucu bir kredi notu oluşur. Özellikle bankalar kendi bünyelerinde güncel kredi faiz oranını belirlerken kredi notlarını da baz alır. Çünkü batık ve geç ödenen krediler müşterinin değerlendirilmesinde en önemli huşulardan birisidir.

Daha önce kullanılan bir kredi varsa ve düzensiz ödeme yapılmışsa müşterinin bu durumda faiz oranı daha yüksek çıkacaktır. Yani bankalarda müşteriler açısından sabit bir faiz oranı bulunmaz. Eğer müşteri kredi ödemelerini düzgün yapmış ise uygulanan düşük faiz oranından yararlanabilecektir.

Son dönemlere bakıldığında artık bankaların çoğunluğunda kredi notuna göre değişen faiz oranları pek tercih edilmiyor. Genellikle bankalar güncel faiz oranlarını belirlerken standart bir faiz uygulamasına gidiyor. Daha önceleri faiz uygulamalarında kredi notu ön plana çıkartılıyordu. Fakat son dönemlerde özellikle faiz oranlarının çok yükselmesi bankalar tarafından faiz oranlarının standart bir hale dönüşmesine neden oldu. Bu durum bazı müşterileri sevindirirken bazılarını da zor duruma soktu.

Kredi Maliyet Oranı ve Faizler

Kredi maliyet oranları güncel faiz oranları na dahil edilen çeşitli giderlerdir. Genellikle kredi maliyet oranları içerisinde krediler için kullanılan giderler ve vergiler eklenir. Bu vergiler ve giderler şu şekildedir;

  •  Krediler için tahsis ücreti,
  •  Kredi için alınan çeşitli vergiler,
  •  Krediler için kullanılan ipotek ve sigorta masrafları.

Tüm bu giderler doğrudan hesaplanarak, faiz oranlarına dahil edilir. Bu kredi maliyet oranlarının faiz oranlarına eklenmesi sonucunda ise güncel faiz oranları yükselmektedir. Özellikle 2018 yılına bakıldığında kredi maliyet oranları ile beraber faiz oranlarında da bir artış olmuştur. Bu ikilinin etkisi paralel şekilde artış göstermektedir.

Kredi maliyet oranı genellikle faiz oranı içerisinde yüzdesel bir şekilde verilir. Kredi maliyet oranı sayesinde müşteriler bankalar arası bir karşılaştırma yapabilir. Çünkü bu maliyet oranı içerisine kredi sonrasında müşterinin ödeyeceği tüm masraflar eklenir. Bankaların kredi maliyet oranlarını müşteri ile paylaşması da yasalar gereği bir zorunluluğa dönüştürülmüştür.

Kredi Kartı İçin Faiz Uygulaması

Kredi kartları uygulanan faiz oranları açısından normal kredi türlerine göre farklılık gösterir. Çünkü kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının tamamı Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Genellikle Merkez Bankası kredi kartları için uygulanabilecek en yüksek faiz oranı her belirli dönemde açıklar. Merkez Bankası’nın kredi kartları için uygulanan faiz oranlarını açıklama durumu her 3 ayda bir açıklanmaktadır. Bu açıklamaya göre kredi kartları için bankalar kendi faiz oranlarını belirler.

Gecikme durumunun dışında kredi kartlarında tüm işlemler için akdi faiz oranları uygulanabilir. Bu faiz oranları da yine bankalar arasında değişiklik göstermektedir. Merkez Bankası bu faizler için sadece üst sınırı belirleyebilir. Üst sınıra göre bankalar da kendi gecikme faizlerini uygular.

Merkez Bankası Güncel Faiz Oranlarını Nasıl Belirler?

Merkez Bankası, güncel faiz oranları için bir karar alırken farklı değişkenleri göz önünde bulundurur. Özellikle ekonominin içerisinde bulunduğu enflasyonun ve bu enflasyon oranının ileride alacağı seviye dikkate alınır. Faiz oranlarının belirlenmesinde ilk dikkate alınacak unsur enflasyondur. Merkez Bankası enflasyon oranını belirlerken de bazı temel unsurlara bakar.

Bu unsurlar;

  •  Bekleyişler,
  •  Kur değişimleri,
  •  Uluslararası piyasalardaki değişimler,
  •  Kamu fiyatları ve üretim açığıdır. Merkez Bankası tüm bu unsurlar seyrinde faiz oranlarını belirler. Ayrıca Merkez Bankası faiz oranları hakkında bir açıklama yapacaksa bazı detaylara da dikkat eder.

Bu detaylar;

  •  Kamu fiyatlarındaki değişimler,
  •  Toplam arz ve talep dengesi,
  •  Ücretler, istihdam ve işgücüne etki eden birim maliyetler,
  •  Piyasadaki parasal göstergeler,
  •  Döviz kuru,
  •  Ödemeler dengesinde meydana gelen değişimler,
  •  Enflasyondaki bekleyişler ve Maliye politikalarının genel göstergeleri.

Güncel Faiz Oranları Neden Sürekli Değişir?

Faiz oranlarının sürekli değişmesi aslında piyasadaki hareketliliğe bağlıdır. Genel açıdan bakıldığında para piyasasında ya da mal ve hizmet piyasasında dengelerin değişmesi faiz oranlarını da etkiler. Bazı durumlarda hem para piyasasında hem de mal ve hizmet piyasasında ani değişimler söz konusu olur. Bu değişimler sonrasında faizlerde artış ya da azalışlar meydana gelir. Genelde piyasanın kötü olduğu durumlarda faiz oranları yükselmeye başlar. Bu dönemlerde Türk Lirası olduğundan daha fazla değer kaybeder.

Hizmet ve mal piyasasında meydana gelen değişmeler genellikle hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar sonrasında görülür. Hükümetin uyguladığı ekonomi politikaları ise genellikle vergi oranlarının düşürülmesi veya memur maaşlarına yapılan zamlar şeklindedir.

Para piyasasında meydana gelen değişmeler ise genellikle pazardaki arz ve talep dengelerine göre değişir. Yani normal olan arz ve talep dengesine ek olarak bazen Merkez Bankası’nın müdahalesi söz konusu olur. Bu durumlarda da para piyasasında değişimler baş gösterir. Yani faiz oranlarında sürekli değişimler meydana gelir.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Edebilirsiniz

2 Yorum

  1. Bilgi Bloğu Bilgi Bloğu 23 Nisan 2020

    Bilgilendirme için teşekkür ederim

  2. pvc zemin kaplama pvc zemin kaplama 30 Haziran 2020

    paylaşım için teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Jojobet - Vbet giriş -