Kredi Kartı Taksit Düzenlemesi ve diğer önlemlerle vatandaşların çok daha ödenebilir nakit limitleriyle borçlanması hedefleniyor. Kredi kartı, bankacılık sektörünün adeta hayatımızın içine işlemiş en gözde ürünüdür. Ödeme zorluğu çeken insanların sıklıkla başvurduğu kredi kartı taksit koşulları geçtiğimiz yıllarda değiştirilmişti.
Kredi Kartı Taksit Düzenlemesi
Bu yapılan değişikliklerin hemen ardından yapılan açıklamalarda tekrar bir düzenlemeye gidileceği söylenmişti. Herkesin merakla beklediği bu düzenleme 27 Eylül günü resmi gazetede yayınlanarak kesinleşti. Daha önce gündeme ‘’taksitli telefon alma yasağı’’ şeklinde damgasını vuran yönetmelik değişikliliğin ardından yeni gelen yönetmelikle ne gibi değişiklikler olduğunu yazımızın devamında inceleyeceğiz. 72 Ay’a Kadar Yapılandırma Kredi kartları, bazı insanlara kolaylık sağlarken, yanlış kullanımlardan dolayı bazı insanların ise yüksek borçların altına girmelerine sebep olmuşlardır.
Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre yüksek borçları bulunan ve ödemelerinde güçlük çeken insanlar bir defa olmak şartı ile 72 aya kadar yapılandırmadan faydalanabilecek. Böylelikle, borçları biriken insanlar kredi öder gibi kredi kartları borçlarını yavaşça kap atabileceklerdir.
Yeni Yönetmelikte Neler Değişti?
Kredi kartı taksit düzenlemesi yönetmeliğine göre yeni yönetmelikle birlikte taksit sayıları arttırıldı. Genel taksit sayıları 9’dan 12’ye yükseltildi. Telekomünikasyon ürünleri, akaryakıt, yemek, gıda, hediye kartı ve hediye çeki taksitlerinde herhangi bir düzenlemeye gidilmedi. Bu ürünlere taksit yapılmamaya devam edilecek. Elektrik-elektronik eşyalar ve bilgisayar taksitleri 9’dan 6’ya indirildi.
Seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklama, sosyal hizmetler ve sağlık, derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde yapılan taksit sayısı değişmedi. Kozmetik ürünlerine daha önce 9 ay taksit yapılabilirken artık taksit yapılamayacak. Kurumsal kart harcamaları taksit sayısı ise 9’dan 12’ye çıkarıldı. Sadece kredi kartlarına değil, kredilere de bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler sonucunda ise artık ‘’Tüketici Kredisi’’ kullanan kişiler 48 ay’a kadar vade kullanabilecek. Konut kredilerinde kredi sınırı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı.
Taksitli Telefon Yasağı Kaldırıldı Mı?
Kredi kartı taksit düzenlemesini heyecan ile bekleyen en önemli sektör telefon sektörüydü. Daha önce telefonlarda taksit kullanımının yasaklanması sebebi ile birçok tüketici zor durumda kalmıştı. Çünkü nakit para ile telefon satın alınamayan kullanıcı, bazı firmaların uyguladığı yöntemle yüksek fiyatlara telefon satın almak zorunda kaldı. Faturalara yansıtılacak şekilde ya da senet üzerinden alımlar gerçekleştirdi. Yeni yönetmelikte bu uygulamaya yönelik bir yenilik yapılmadı. Yapılandırma İle İlgili Bazı Bilgiler Yeni yönetmelikte geçen 72 ay’a kadar yapılandırma, sadece Resmi Gazete’de bu yönetmeliğin yayınlanma tarihlerine kadar olan borçlarda geçerli olacak.
Yapılandırmadan faydalanabilecek borçlar, daha önce çekilmiş olan ve ödenemeyen kredi kartı ve kredi borçları olacak. Bu yapılandırmadan faydalanmak isteyen tüketiciler ise, borcu bulunduğu bankaya yaptığı başvurular neticesinde yapılandırma işlemlerine başlayabilecekler. Yapılandırma konusunda herhangi bir süre sınırı koyulmadı. Resmi Gazete’de yayınlanma tarihinden 2-3 ay sonra bankanıza gidip yapılandırma işlemlerine başlayabileceksiniz. Yapılacak olan yapılandırmada faiz oranı sabit tutulmadı. Bu faiz oranını siz ve bankanız pazarlık yaparak belirleye bileceksiniz.
Yeni Limitlerle Kredi Kartı Taksit Düzenlemesi
Yapılandırmalar bir kişinin borçları üzerinden sadece bir defa yapılabilecektir. Sonuç olarak borçları olan kişilerin rahatlıkla faydalanabileceği bu yönetmelik çoğu insanın yüzünü güldürdü. Böylelikle, uzun süredir borçlarını ödeyemeyen insanlar yapılandırmalar sayesinde borçlarını ödemeye başlayabilecekler. Aynı zamanda bazı sektörlere gelen taksit sayısı artışları sayesinde hem o sektör içinde bulunan firmalar hem de o firmalardan alışveriş yapan tüketici için kolaylık sağlanmış oldu.
Bununla birlikte kozmetik ürünlerinden kaldırılan taksit ve telefonlar hakkında düzenleme yapılmamış olması bazı tüketici kesimlerinin şimdilik taksitli ürün alamayacağı anlamına geliyor. Ayrıntıları merak eden okurlarımız ise, 27 Eylül 2016 tarihinde yayınlanmış olan Resmi Gazetenin 29840 numaraları sayısını açarak maddeler halinde bulunan yönetmeliğe ulaşabilirler.
İlk yorum yapan siz olun