İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konut Değer Artışı Nasıl Hesaplanır?

Konut satın alarak, yatırım yapabilir ve bu yatırımlarınızdan para kazanabilirsiniz. Ülkemizde birçok yatırımcı bu yöntemi denemekte ve konut üzerine yatırımlar yapmaktadır. Konut yatırımlarını yaparken, dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken konuların başında, konut değer artış hesaplamalarının doğru yapılabilmesidir. Konut değer artışı ile konut vergi yükümlülüğü de artmaya başlayacaktır. Tüm süreci doğru yürütebilmek için işlemlerin eksiksiz yapılması gerekiyor. Peki, Konut Değer Artışı Nasıl Hesaplanır?

Konut Değer Artışı Nedir?

Konut yatırımı yapanların takip etmesi ve bilmesi gereken konulardan birisi konut değer artış hesaplamalarıdır. Konut değer artışı, satın alınan gayrimenkulün, alındıktan sonraki beş yıl içerisinde satılmak istenmesi durumunda, satıştan elde edilen gelir olarak tanımlanmaktadır. Alış ve satış işlemlerinden elde ettiğiniz kar durumuna göre vergilendirme yapılacaktır. Vergilendirme işlemleri, gelir vergisi kanunun 80. Maddesine göre belirlenmekte ve hesaplanmaktadır. Konut değer artışı hesaplamaları, sadece kişi tarafından satın alınan konutlar için geçerlidir. Sahip olunan gayrimenkul, bağış ya da miras gibi farklı yöntemlerle bedelsiz olarak kişiye geçmişse, satıştan elde edilen kar için vergilendirme hesaplaması yapılmamaktadır.

Değer Artış Hesaplaması

Konut değer artışı nasıl hesaplanır? Gayrimenkul yatırımları için değer artışı hesaplamaları yaparken dikkat edilmesi gereken kriterler bulunmaktadır. Yurt içerisinde konut değer artışı hesaplaması yapmadan önce, yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) bilinmelidir. Hesaplamalar, üretici fiyat endeksi değerlerine göre yapılmaktadır. Konutunuzun değer artış hesaplamasını yaparken, bir önceki ayın ÜFE oranlarını baz alarak hesaplamalarınızı yapmalısınız. ÜFE oranları aylık hesaplandığı için konut değer artışı hesaplamalarında, konutun alındığı ve satıldığı ay oranları değil, satıldığı ayın bir öncesi ayına ait oranlara göre hesaplamalar yapılmalıdır.

Vergilendirme

Konut vergileri hesaplanırken, konut değer artış hesaplamaları önemli bir yere sahiptir. Türkiye İstatistik Kurumu her ay düzenli olarak yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarını açıklamaktadır. Konutun vergisel değeri için konut değer artışı hesaplamalarında, satışın yapıldığı ayın ÜFE oranları değil bir önceki ayın oranlarına göre hesaplamalar yapılmaktadır. Vergisel olarak hesaplama yaparken, konut değer artışının hesaplanmasında, söz konusu artış oranının %10 ve üzeri oranda olması gerekiyor. Gayrimenkulün alış ve satış fiyat farkı, alış bedelinin %10 oranı altında kalıyorsa, herhangi bir işlem yapılmaz ve bu tutar satış bedelinden düşürülerek artış bedeli hesaplanmış olur.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Konut yatırımlarında, değer artış kazancı vergi yükümlüsü olduğunuzda dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Konutunuz, miras ya da bağış yoluyla size geçtiyse, bu konut için herhangi bir vergilendirme hesaplaması yapılmayacaktır. Satın alınan konut, çocuk ya da eş üzerine kayıtlı olursa ve alış değeri ödemeleri aile reisi tarafından yapılmışsa, karşılıksız intikal söz konusu olacaktır. Bu tür konutlar için veraset ve intikal vergisi yükümlülüğü uygulanmaktadır. Konut değer artış kazancını hesaplarken, satış işlemini gerçekleştirdikten sonra bazı hesaplama kalemlerini hesaplamalardan düşebilirsiniz. Satıcı tarafından üstlenilen giderler, satış sürecinde ödenen vergi ve harçlar, geri alınabilmektedir.

Kazanç İstisna Tablosu

Konut değer artış hesaplamalarında, ne kadarlık fiyat farkı vergilendirme kapsamına girmektedir. Bunu bilmeli ve hesaplamalarınızı ona göre yapmalısınız. Konutunuzu satın alma ve satış oranları arasındaki farkın 14.800 TL tutarı gelir vergisinden muaf tutulmaktadır. İstisna verileri her yıl yeniden hesaplanarak duyurulmaktadır. Bu oran 2019 yılı için hesaplanmış güncel değerdir. Kazanç istisna tablosu, her yıl karşılaştırmalı olarak hesaplanır ve yayınlanır. Konut artış değeri hesaplaması üzerinden yapılan vergilendirmeler, bu istisna tablosunda göre belirlenmektedir. İstisna tablosunun oluşturulmasında da yurt içi üretici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplama yapılmaktadır. Konut değer artışı vergilendirilmesinde, belirlenen oranlar indirildikten sonra çıkan fark 14.800 TL’den fazla ise konut sahibinin beyanname vermesi, vergi ödemesi gerekiyor. Gelir vergisi kanununa göre vergiler her yıl Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde ödenmektedir.

Kendiniz Hesaplayabilirsiniz

Konut yatırımları ile uğraşıyor ya da satın aldığınız konutu sattığınızda, vergi yükümlülüğünüzün olup olmadığını kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bunun için neler yapmanız gerektiğini, gelir vergisi kanunu 80. Maddesi kapsamlarını incelemelisiniz. İstatistik kurumu tarafından yayınlanan aylık ÜFE oranlarına göre hesaplama yaparken, konutunuzu sattığınız ayın bir önceki ay oranlarına göre hesaplamalarınızı yapabilirsiniz. Vergi istisna oranları için yayınlanan istisna tablosundaki yıllık miktarı satış karından düşerek vergi yükümlülüğünüzün olup olmadığını görebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir