İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

EFT Sorgulama Nasıl Yapılır?

Son yıllarda insanların karşısına birçok banka terimi çıkmaktadır. Bu kelimelerden biri de EFT’dir. Bazı insanların EFT hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Bu yazıda EFT hakkında ve EFT sorgulama nasıl yapılır? Konusunda bilgi verilecektir. Fakat öncesinde EFT nedir konusunda bilgi vermek yerinde olur.

EFT Nedir?

Açılımı elektronik fon transferidir. EFT bankalar arası para transferi yapılırken kullanılmaktadır. Farklı bankaya para transferi olacağı içinde bir miktar ücret ödenmektedir. Bu ücret bankadan bankaya değişmektedir. EFT yapmak için bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır. Bu bilgiler Iban veya hesap numarası, para gönderilecek kişinin kimlik numarası, para gönderilen bankanın adı ve şubesinin bilinmesi gerekir. EFT uygulaması Türkiye’ de 1 Nisan 1992 yılından uygulanmaya başlayan bir sistemdir. Havale de aynı bankaya para transferi yapılırken EFT ile farklı bankalar arası para transferi yapılır. Temel olarak ikisinin farkı budur. Eğer aynı bankada bir para transferi yapılacaksa havale işlemi kullanılmalıdır. Havale işleminde herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur.

Genelde EFT işlemi 10 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Eğer bu süre geçtikten sonra para hala karşı tarafa ulaşmadıysa hatalı bilgi girilmiş olabilir. EFT işlemi yaparken hatalı bilgi girmemeye özen gösterilmelidir ve işlem birkaç kere kontrol edildikten sonra yapılmalıdır. Bazı bankalar çok yoğun olduklarında parayı bir süre bekletebilir. Bu nedenle hatalı bilgi yoksa bir süre beklenmeli hala para transferi gerçekleşmediyse banka ile iletişime geçilmelidir.

EFT Yapmanın Saatleri Var mıdır?

Eft her saat diliminde yapılan bir işlem değildir. Bunun en önemli nedeni ise farklı bankalar arasında yapılan bir işlem olduğu içindir. EFT yapılan saatler genellikle bankanın mesai saatleridir ve hafta sonları da EFT işlemi yapılmaz. EFT işlemi genellikle 08.00′ da başlar ve 17.30 gibi biter. Bu saatler arasında EFT yapılabilir. Hafta sonunda ise pazar günü EFT işlemi yapabilir fakat pazartesi günü işlem gerçekleşir. Hafta içine kadar EFT işlemi bekletilir. Ayrıca bankaların mesai saatleri değişkenlik gösterdiğinden dolayı EFT saatleri de bankaya göre değişebilir.

EFT İşlemi Hangi Yollarla Yapılır?

EFT işlemi yapmanın belli yolları vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanır;

  • Bankanın internet şubesi
  • Bankanın mobil uygulaması
  • Atm
  • Telefon bankacılığı
  • Bankanın şubesi

Yukarıdaki yollardan birini kullanarak EFT işlemi gerçekleştirilebilir.

EFT Sorgu Numarası Nedir?

Yapılan EFT işlemi sonucu verilen numaradır. Bu numara ile EFT işleminin durumu sorgulanabilir. Bu numara dekont kısmında yer almaktadır. Dekont kısmına bakarak EFT sorgu numarası öğrenilebilir. EFT işlemini sorgulamak için önemli bir numaradır. EFT işleminden sonra bu numara mutlaka alınmalıdır ve dekont atılmamalıdır. Eğer EFT sorgu numarası bilinmiyorsa bankanın müşteri hizmetlerinden bu bilgi de öğrenilebilir. Ayrıca EFT sorgulamak için bankanın EFT kodunu da bilmek gerekmektedir.

EFT Sorgulama Nasıl Yapılır?

EFT sorgulamak için bankaların sunduğu birçok yol vardır. Bu yollar şunlardır;

  • İnternet bankacılığı aracılığıyla sorgulama
  • Telefon bankacılığıyla sorgulama
  • Mobil Bankacılık ile sorgulama

Bu yollardan herhangi birini kullanarak EFT durumuyla ilgili bilgi alınabilir.

Telefon Bankacılığı ile EFT Sorgulama Nasıl Yapılır?

İlk olarak hangi bankadan transfer yapılmışsa o bankanın müşteri hizmetleri aranır. Fakat önceden elde EFT sorgulama numarası olmalıdır. Bu sayede daha kolayca EFT sorgulaması yapılabilir. Müşteri hizmetleri arandıktan sonra çıkan bant kaydı takip edilerek banka yetkilisine ulaşılır ve EFT sorgulama yapmak istendiği söylenir. EFT sorgu numarası ya söylenir ya da ekrana tuşlanır. Bu durumun sonucunda banka görevli yapılan EFT’nin durumu ile ilgili bilgi verecektir.

İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık İle EFT Sorgulama Nasıl Yapılır?

EFT yapılan bankanın internet bankacılığına giriş yapılır. Açılan sayfadan para transferi kısmından EFT bölümüne girerek yapılan EFT işleminin durumuna bakılır. EFT’nin yapılıp yapılmadığı burada yazacaktır.

Mobil bankacılık da ise bankanın mobil uygulamasına girilir. Buradan da hesap işlemlerim kısmına girilir. Yapılan EFT burada görülecektir. Buradan EFT’nin durumuna bakılabilir.

Mobil bankacılık ve internet bankacılığından EFT sorgulama işlemini her banka yapmamaktadır. Bu nedenle eğer herhangi bir bilgi bulunamazsa telefon bankacılığını kullanmak gerekecektir.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Jojobet - Vbet giriş -