İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nüfus Cüzdanı Yenileme İşlemleri

Bankacılık işlemleri yapmaya giderken yanınızda mutlaka, yırtık olmayan, eskimemiş ve güncel nüfus cüzdanınız olması gerekir. Nüfus cüzdanınız geçerli değilse ilk önce nüfus cüzdanı yenileme işlemlerini tamamlamanız gerekir. Nüfus Cüzdanları yerine yeni verilecek olan Çipli Kimlik Kartlarını alabilmek için Nüfus Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. En yakın veya istenen Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapılabilmektedir. Nüfus Müdürlükleri konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.

Yeni alınacak kimliklerin adı T.C. Kimlik Kartı olarak adlandırılmaktadır. Yeni Kimlik Kartlarını alabilmek için Nüfus Müdürlüklerine direkt veya randevu alarak gidilebilir. Ancak yeni kimlik değişimlerinden dolayı oldukça yoğun çalışıldığı için mutlaka randevu alarak gitmeniz daha uygun olacaktır. Nüfus Müdürlükleri randevu almadan gelen kişilerin işlemlerini de aynı zamanda yapacaktır fakat işlem önceliği ilk önce randevu alan kişilere tanınmaktadır. Bu sebeple uzun zaman beklememeniz açısından mutlaka randevu alınarak gidilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Nüfus Cüzdanı Yenileme İçin Nasıl Randevu Alınır?

Nüfus cüzdanı yenileme için iki şekilde randevu alınabilmektedir. Birincisi internet sayfasından randevu almak, ikincisi ise ALO 199 çağrı hattından telefon ile randevu almaktır.

İnternet üzerinden yalnızca tek bir internet sayfasından randevu alınabilmektedir. Nüfus Müdürlüğü’nün e- kimlik adresini ziyaret ederek randevu alınabilmektedir. Kimlik yenileme için online başvuru yaparak T.C. Kimlik Kartı randevu al butonuna tıklayarak hızlı ve kolay bir şekilde randevu alabilirsiniz.

Başvuru İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Randevu alındıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne giderken yanınızda götürülmesi gereken bazı evraklar vardır. Eski Nüfus Cüzdanının mutlaka götürülmesi gerekir. Bir adet biyometrik olarak çekilmiş fotoğraf olmalıdır. Bu fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir.

Nüfus cüzdanı yenileme ve değiştirme de muhtarlıktan alınan nüfus cüzdanı yenileme belgesinin alınmasına gerek yoktur. Bu belgenin alınması gereken durumlar yalnızca kayıp ve çalıntı olduğu zaman alınmalıdır.

Yenileme İçin Ücret Alınıyor Mu?

Nüfus cüzdanı yenileme veya değiştirme işlemlerinde yalnızca 18,50 TL ücret ödenmesi gereklidir. Bu ücret kağıt bedeli adı altında alınmaktadır. Fakat ücreti randevu aldıktan sonra randevu tarihine kadar anlaşmalı olan bankalara yatırmanız gerekir. Bankalara ücret ödendiği zaman bir makbuz verilmemektedir.

Yenilemede Fotoğraf Nasıl Olmalıdır?

Nüfus cüzdanı yenileme de mutlaka son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik bir fotoğraf olması gerekir. Biyometrik fotoğraf boyutu 50 mm x 60 mm, arka fon beyaz olmalıdır. Arka fon üzerinde gölgeler olmamalıdır. Eğer çekilen biyometrik fotoğraf gerekli şartları sağlamaz ise kimlik başvuruları iptal edilir. Bu sebeple gidilen fotoğrafçıya mutlaka biyometrik fotoğraf çektirmek istenildiği belirtilmelidir. 35 mm x 45 mm boyutlarında değil mutlaka 50 mm x 60 mm boyutlarında olmalıdır.

kimlik yenileme

Nüfus Cüzdanı Yenileme Başka Hangi Durumlarda Yapılması Gerekir?

Nüfus cüzdanı yenileme; yeni Kimlik Kartları ile değiştirilmesinin yanında başka nedenlerden dolayı da yenileme yapılması olabilmektedir. Bu durumlar yeni Kimlik Kartlarınızı aldığınız zamanda geçerli olmaktadır. Bu durumlar nelerdir;

Evlilik yapıldığı zaman mutlaka kimlik değişikliğinin yapılması gerekir.

Eskimiş veya kimlik bilgileri zamanla silinmiş olan kişilerin Kimlik Kartlarını yenilemeleri gerekmektedir.

Kimlik Kartında bulunan fotoğrafın zamanla eskimiş veya tanınması açısından zorluk teşkil etiği durumlarda mutlaka yenilenmesi gerekmektedir. Uzun yıllar geçmesi durumunda bu problemler ile karşılaşılabilmektedir.

Yukarıda belirtilen durumlar nedeni ile kimlik yenileme başvurusu yapıldığında yeni Kimlik Kartları verilecektir. Ayrıca yeni Kimlik Kartlarına sahip olup yukarıdaki durumlardan dolayı Kimlik Kartları değiştirilmesi taleplerinde yine yeni Kimlik Kartları verilecektir. Bu durumlarda da mutlaka Nüfus Müdürlükleri’ne gitmeden önce randevu alınması gerekmektedir. Çağrı hattından veya online başvuru yaparak hızlı ve kolay bir şekilde randevu alabilirsiniz.

Evlilik Sonrası Nüfus Cüzdanı Yenileme Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kişiler evlendikten hemen sonra kimliklerini hemen değiştirmez. Fakat kimlik yenileme işlemi yasal olarak bir ay içinde yapılması gereklidir. Nikah işleminden hemen sonra da gidilmemesi gerekir. Çünkü Belediye nikahı kıydıktan sonra nikahın kıyıldığı ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne evliliğe dair bazı evrakları göndermesi gereklidir. Aynı zamanda bu evrakların sisteme güncellenmesinin yapılması gerekir. Bu işlemler en erken bir hafta içerisinde olmaktadır. Bir hafta sonra Nüfus Müdürlüklerine giderek nüfus cüzdanı yenileme işlemini yapabilirsiniz.

18 Yaşından Büyük Çocukların Kimlik Kartları Alınabilir Mi?

Nüfus cüzdanı yenileme işlemini talep eden kişi eğer 18 yaşından büyük bir kişi ise mutlaka kendisi almak zorundadır. Fakat resmi olarak vekalet vermiş kişiler tarafından da alınabilmektedir. Yeni Kimlik Kartları için mutlaka kişi şahsen başvurması gerekir. Aksi taktirde kimlik yenileme işlemini gerçekleştiremez.

18 Yaşından Küçük Çocukların Kimlik Yenilemeleri

18 yaşın altında olan çocukların kimlik yenileme başvuru işlemleri annesi, babası, velayeti kimde ise o kişi tarafından yapılması gerekir.

Ailede boşanma var ise çocuğun Kimlik Kartı, çocuğun velayeti kimde ise o kişiye verilmektedir. Ayrıca çocuğun annesi, babası yurt dışında ise veya ikisinin de vefat etmeleri durumunda mahkemenin belirlediği vasiye yenileme yapılarak, yeni Kimlik Kartı verilmektedir.

Kayıp Çalıntı Durumlarında Nüfus Cüzdanı Yenileme

Nüfus Cüzdanınızın kaybolduğunu veya çalındığını anladığınız durumda nüfus cüzdanı yenileme işlemini yapmak için nüfus cüzdanı talep formu almanız gerekir. Nüfus Cüzdanı talep formu mahallenizde bulunan muhtarlık tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Talep formu ile birlikte son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile en yakın Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz gerekir. Nüfus Müdürlüğü’ne gitmeden önce mutlaka internet sayfasından veya çağrı hattından randevu almayı unutmamalısınız.

Nüfus Müdürlükleri nüfus cüzdanı yenileme işlemini yapmak için gerekli gördükleri durumlarda kimliğinizin size ait olduğunu gösteren belge isteyebilmektedir. Bu duruma hazırlıklı olmalı ve yanınızda kimliğinizin size ait olduğunu gösteren ehliyet, pasaport, basın kartı veya memur kartlarınızı yanınızda bulundurmanız gerekir. Mutlaka kimliğinizin size ait olduğunu gösteren bu kimliklerden bir tanesinin olması gerekir.

Bu durum sizin hem kendi güvenliğiniz hem de Nüfus Müdürlüklerinin işleyişleri için çok büyük önem taşımaktadır. Nüfusa kayıtlı olduğunuzu gösteren yer bilgilerinizi kanıtlamanız bu yüzden çok önemlidir. Kimliğinizin size ait olduğunu gösteren başka kimlik ile Nüfus Müdürlüğü çalışanı gerekli olan tahkikatı yaparak nüfus cüzdanı yenileme işlemi yapılır.

Nüfus Cüzdanının kaybedilmesi durumunda emniyet makamlarına bilgi vermek veya gazeteye ilan vermek kişinin kendisine ait bir işlem olmaktadır. Her türlü olabilecek ihtimallere karşı kişinin güvenliği açısından oldukça önemli olup, mutlaka yapılmasında fayda vardır.

Kayıp Çalıntı Durumlarında Nüfus Cüzdanı Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Kimlik Kartlarının kaybolması ve çalınması durumlarında para cezası uygulanmaktaydı. 27.01.2016 tarihinden bu yana geçerli olan bu uygulama ile Kimlik yenileme işlemi yapılırken belirli bir ücret talep edilirdi. Fakat yasada yapılan değişiklik ile para cezası kaldırılarak, 2018 yılının Ocak ayından itibaren kağıt bedeli alınmaktadır. Kayıp ve çalıntı durumlarında yeni Kimlik Kartı yenileme kağıt bedeli olarak 37 TL ücret alınmaktadır.

Yurt Dışında Nüfus Cüzdanı Kaybedilmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Yurt dışında Kimlik Kartının kaybedilmesi durumunda dış temsilciliklere hemen başvurulması gerekmektedir. Dış temsilciliklerde kimlik yenileme işlemi yapılmaktadır. Kişi tarafından dış temsilciliklerde nüfus cüzdanı talep formu doldurularak temsilcilik tarafından nüfus cüzdanı yenileme işlemi yapılarak, onaylanır. Yetkili temsilcilikler; konsolosluklar ve diplomatik temsilcilikler olmaktadır.

Facebook Sayfamızı buradan takip edebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir