İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konut Finansmanı (Mortgage) Kanunu ve Detayları

Ev sahibi olmak isteyenleri yakından ilgilendiren Konut Finansmanı (Mortgage) Kanunu ve Detayları tüm yönleriyle yazımızda. Konut Finansmanı Kanununda (5582 sayılı kanun) tanımı yapılan; konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılması, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, konut kredisi, mevcut kredilerin yeniden finansmanı ve sahip olunan konutun ipoteği ile verilen tüketici kredilerini kapsamaktadır. Sabit faiz ile konut kredisi kullandırımlarına ek olarak bankalara tüketicilerine sabit, değişken ve sabit+değişken faizli konut kredisi kullandırma imkanı sunmaktadır.

Konut Finansmanı (Mortgage) Kanunu ve Detayları

Yasa kapsamında kullandırılan konut kredileri ve sahip olunan konutun ipoteği ile verilen tüketici kredileri BSMV’den muaftır. Tüketiciler istedikleri zaman mortgage kredi erken ödeme/erken kapama yapabilirler. Konut finansman kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapabilir.

Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden, erken ödeme indirimi yapıldıktan sonra bankaya ödenecek toplam tutar üzerinden %2’yi aşmamak üzere erken ödeme ücreti talep edilebilir. Tüketiciye uygulanan faiz oranlarının değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.

Mortgage kapsamındaki kredilerin yeniden finansmanı; faiz oran değişikliği, kredi vade değişikliği, sözleşmede geçen faiz türü değişikliği, aynı ev teminat gösterilerek iki kez konut kredisi alınmış ise bunların tek konut kredisi ile birleştirilmesi, konut finansman kuruluşunda değişiklik yapılması ve konut finansmanı sözleşmesinde belirtilen para biriminde değişiklik yapılması işlemlerini kapsamaktadır.

Konut finansmanı kuruluşları yeniden finansman işlemleri için komisyon talebinde bulunabilmektedir.

Mortgage Konuta El Konulur mu?

Kanun kapsamında kullandırılan konut kredilerinde art arda 2 taksit ödenmemesi durumunda bankalar ilgili konuta el mi koyacak?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da öngörüldüğü üzere; bankalar ancak birbirini izleyen iki taksitini ödemeyen tüketicilere, en az otuz gün süre vererek muacceliyet (borcun tamamının geri ödenmesini talep etme) uyarısında bulunabilecektir. Ancak bu talebi yerine getirmeyen tüketiciler hakkında yasal takip yapılması mümkün olabilecektir.

Konut kredisi nin erken geri ödenmesi halinde Erken Ödeme Tazminatı ödenecek mi? 6502 sayılı Kanun kapsamında sadece Sabit faizli krediler için; gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından Bankaya erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 ayı aşmayan kredilerde %1, kalan vadesi 36 ayı aşan kredilerde ise %2 erken ödeme tazminatı talep edilebilmektedir.

Twitter Hesabımızı Buradan Takip Edebilirsiniz

Ev alırken dolandırılmayın ve sahte projelere çok dikkat edin. Ev almak istiyor ve tercihinizi konut şirketleri tarafından hazırlanan konut projelerinden yana yapmak istiyorsanız dikkatli olmanız gereken konular vardır. Özellikle sahte şirketlerle, tamamlanmamış projelerle birçok mağduriyete hatta dolandırıcılığa neden olan durumlara düşmemeye dikkat edin. Konut dolandırıcılığı adı altında ele alabileceğimiz bu durumlara karşılık ev alırken dikkat edilmesi gereken püf noktaların sizler için derledik.

Ev Alırken Dolandırılmayın

  • Konut projeleri adı her ne kadar çok güvenilir ve tabir yerindeyse “havalı” gelse de önemli olan projenin projelendirilmiş olması değil, tamamlanmış olması. Bu yüzden hangi şirketle anlaşma yapmak üzereyseniz şirketin geçmişini araştırın.  Geçmiş projelerini ve bu projelerin başarıya ulaşıp ulaşmamış olma gibi bilgileri mutlaka edinin.
  • Gayrimenkul şirketi yetkilisi veya sahibi olan insanların davranışlarındaki lükse önem veren abartılara dikkat edin. Sizi kandırmak, olmayan bir projeden size ev satmak için algınızı maniple edebilecek kişilere güvenmeyin. Ortaya koyduğu somut icraat ve gerçekçi belgelere dikkat edin.
  • Yatırım amaçlı ev almak istiyorsanız ve size ev satmaya çalışan kişiler, ısrarla yatırımınıza kısa vadeli kazanç vade diyorsa ve bu vade gerçekçilikten uzaksa bu kişilerden uzak durun zira hiçbir konut projesi o kadar çabuk kazanç vadetmez.
  • Ruhsatsız ev almak ya da diğer adıyla maketten ev almak gibi uygulamalardan tamamen uzak durmanızı öneririz.
  • Senetle ev almak gibi bir durum söz konusu olursa şu cümleyi mutlaka senette belirtin: “İnşa edilecek bina ruhsata bağlanmadan önce ve hatta mümkünse maketten ev almayın. Senetle ödeme yapacaksanız “İşbu senet ….Şti’ne …..tarihli gayrimenkul satış sözleşmesinde belirtilen ….nolu dairenin satışı için verilmiş olup, teminat niteliğindedir, 3. kişilere ciro edilemez.” Bu ifade, senedin izin tanımadığınız kişilerce işleme konulmasını önler.
  • İpotekli evler, hacizli evler ve benzeri yasal durumu karışık olan evler ile ilgili hiçbir taahhüde inanmayın ve evleri asla satın almayın.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir