İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Euro Bölgesinde İkinci Çeyrek Büyümesi ve Gelişmesi İç Talepten Dayanak Buldu

Euro Bölgesinde ikinci çeyrek büyümesinin üreteci, tüketimler ve yatırım harcamaları üzerine oluyor. Dış satım işiyle uğraşanlar tarafında ise yetersizleşen talep ile uğraş süreci devam ediyor. Euro Bölgesinde gözlemlenen bu büyüme başarısı Avrupa Merkez Bankası yani kısaca AMB sorumlularının kuşku ve kaygılarından doğan birtakım beyanları doğrular nitelikte karşımıza çıkıyor. İç talep mevzusu son derece çetin ve kuvvetli konumdaki istihdam piyasasının hükmü ve tesiriyle gücünü korumaya gayret etmeye çalışıyor. Üretimden sorumlu olan kişiler ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve diğer bilinmezlik durumlarından mühim sayılacak ölçüde kötü etkileniyor.

Euro Bölgesinde Süregelen Artış

Euro Bölgesinde ikinci çeyrek
Euro Bölgesinde ikinci çeyrek

Eurostat aracılığıyla Cuma günü açıklığa kavuşturulan verilere bakıldığı zaman Euro Bölgesi kapsamında GSYİH senenin ikinci üç aylık devresinde yıllık olarak yüzde 1,2 oranında bir artış gösterdi. Ve yüzde 1,1’lik oranındaki beklentiye tekabül etmiş oldu. Bu artış vaziyetiyle beraber, bundan bir evvelki çeyreğe nazaran yüzde 0,2 oranında bir değer yükselmesi kayda geçmiş oluyor. Burada karşılanması umulan beklenti oranı zaten yüzde 0,2 idi.

Euro Bölgesindeki Büyümenin Detayları

Bahsi geçen büyüme malumatının ayrıntıları göz önünde bulundurulduğu zaman tüketim seviyesinde çeyreklik yüzde 0,2 gibi bir oranda. Kamusal sarfiyatlar hususunda yüzde 0,3 oranında, durağan sermaye mevduatı kıstasında ise yüzde 0,5 oranında olumlu yönde bir ilerleyiş kaydedilmiş oluyor. Dış satım konusu ilk çeyreğe bakıldığı zaman herhangi bir değişiklik ve çeşitlilik arz etmez iken, dış alım burada bir tadil göstererek yüzde 0,2 oranında bir artışa doğru gidiyor.

Birinci çeyrek kapsamındaki veriler bir silsile içerisinde yüzde 0,4, yüzde 0,4, yüzde 0,4, yüzde 0,2, yüzde 0,9 ve yüzde 0,4 şeklinde devam ediyor. Tüketim, kamu giderleri ve yatırımın büyümeye olan pozitif etkisi 0,1’er yüzde puanına tabii oluyorken, net ticaretin aşağıya doğru bir çekiş yaşamasına yol açıyor. İstihdamda gözlemlenen artış ikinci çeyrek devresinde yüzde 0,2 oranında bir yavaşlama kaydediyor. Sektörel esaslar çerçevesinden bakıldığında yalnızca sanayi, önceki üç aylı döneme nazaran düşüş yaşıyor.

Facebook Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir