İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıfır Aldığım Cihazımı Satarken Neden Çok Azına Satabiliyorum?

Nakit ihtiyacı için bankalardan kredi kullanamayanların başvurduğu bir yöntemde taksit ile elektronik bir ürün alıp onu satmaktır. Ama bu sistemde en çok merak edilen konu “Cihazımı Neden Çok Azına Satabiliyorum?” sorusudur. Çok eski yıllarda duymuştur bir çoğumuz. Taksit ile senet ile beyaz eşya alınır, daha sonra götürüp spotçulara satılarak nakite çevrilir o beyaz eşya. Özellikle devlet memurları bankacılık sistemi gelişmeden önce, maaş garantileri olduğundan bu yolu kullanırlardı.

Günümüzde operatörlerden taksit ile Cep telefonu alınarak yapılan bu sistemde, telefon alış satışı arasında çok büyük fiyat farklılıkları çıkmaktadır. Vatan Bilgisayar ya da Teknosa da 5.000 TL ye sıfır olarak satılan cihazları aldığınızda çok düşük bir ücret ile satabiliyorsunuz. 5.000 TL lik hiç açılmamış, ambalajında duran cihazınıza toptancılar %30 düşüğüne yani 3.500 TL civarında sizden almaktadır.

%30 gibi değer kaybı olan bir ürünü, eski zamanlarda uygulanan bir yöntem ile alıp satmak çok mantıklı olmamaktadır. Ama yine de bankalardan kredi kullanmak yerine bu yöntemi tercih eden birçok kişi mevcuttur. Burada önemli olan bir nokta var. “Bankalardan kredi almak yerine” diye bir sözden bahsettik.

Bankadan Kredi Alamayanların Başvurduğu Bir Yöntem midir?

Bunu şu şekilde açıklayalım. Bu yöntem, her ne kadar bankalardan kredi alamayanların başvurduğu bir yöntem olarak bilinse de, bu aslında çok yanlış bir bilgi kirliliğidir. Çünkü operatörler ya da operatörlerin Finans şirketleri, bankaların kullandığı KKB Findeks Puan sistemine entegredir. Hatta Birbirleri ile de entegredirler. Başka bir operatördeki ödenmemiş, kapanmış, icralık bir hattınız var ise kendi operatörünüz size taksitle cihaz vermeyecektir.

Özetle eğer bankalara icralık kredi borçlarınız var ise ya da taksitlerini sürekli geciktirdiğiniz bankacılık ürünleriniz mevcut ise, operatörünüzden de taksit ile cihaz alamayacaksınızdır. Bankalardan kredi kullanamayanlar faturaya kredi sistemi ile cihaz alamayacaklardır. O zaman Faturalı Hatta Kredi ile yeni bir cihaz alabiliyorsanız, bankalardan da kredi alabiliyorsunuz demektir.

Her Keseye Kredi Danışmanlık firmamızın uzmanları, bu konunun altını çizerek müşterilerini sürekli uyarmaktadır. Basit bir örnek ile açıklamaya çalışalım. 5.000 TL lik bir cihaza 12 ay taksit ile 7.000 TL civarında geri ödeme yapacaksınızdır. 5.000 TL lik cihazı da ortalama %30 düşük fiyat olan 3.500 civarına satabileceksiniz. Elinize geçen 3.500 TL için belki dosya masrafı ve sigorta gibi kredi masrafları ödemeyeceksiniz. Ama ortalama 2 katı olan 7.000 TL civarında bir geri ödemeniz olacaktır.

Birde bu işlemi kendinizin yapmadığını, Danışmanlık Firmamıza 50-100 TL gibi bir danışmanlık ücreti ödediğinizi düşünürseniz, elinize geçen paranın 2 katından fazla bir geri ödeme ile karşı karşıya kalacaksınız. Halbuki bankadan kullanacağınız 3.500 TL kredi için, 12 ayda ortalama 4.000 TL civarında bir geri ödeme yapacaksınız. (Faiz oranı 1.99 Olarak düşünülmüştür) Masraf ve sigortaların 50-100 TL civarında olduğu düşünülürse, danışmanlık firmamıza 50-100 TL bile ödeme yapsanız, geri ödemeniz Faturalı Hatta Kredi sistemine göre kıyaslanmayacak kadar düşük olacaktır.

Gelelim 5.000 TL ye aldığınız cihaza neden 3.500 TL gibi düşük bir ücret verilmesine.

1.Sebep: İnternet Market Siteleri

Burada en önemli nokta; Vatan Bilgisayar, Teknosa gibi yerlerden KDV dahil 5.000 TL ye aldığınız cihazın N11, Hepsiburada gibi market sitelerinde faturalı ve garantili olarak %20 düşüğü olan KDV Dahil 4.200 TL civarına satılıyor olmasıdır. Bu KDV Dahil 4.200 TL ye satan kişiler bu telefonu KDV Dahil 4.100-4.150 TL civarında alıyor olmalıdırlar ki, bu satışlarından 50 TL-100 TL para kazanabilsinler.

2. Sebep: KDV Sistemi

Şimdi biraz ülkemizin vergi sistemine girmemiz gerekecek. Türkiye de vergi sisteminde KDV ayrı hesaplanır. Her ay firmaların devlete ödemesi gereken KDV ayrı olarak hesaplanarak firmalardan tahsis edilir. Bir firma 1000 TL + %18 KDV 180 TL yani 1.180 TL ye herhangi bir ürün satarsa, ay sonunda KDV olarak aldığı 180 TL yi devlete öder. Aynı firma ve aynı üründen yola çıkarsak. Firma o ürünü 400 TL + %18 72 TL KDV yani 472 TL ye almış ve 1000 TL + %18 KDV 180 TL yani 1.180 TL ye satmış ise, o firmanın ay sonunda ödemesi gereken KDV tutarı 180 TL -72 TL = 108 TL olacaktır.

Sizin telefonunuzu 3.500 TL ye alan toptancıya, siz firma sahibi olmadığınız için fatura kesemiyorsunuz. Fatura kesemediğiniz için toptancı o cihazı sizden 3.500 TL + 0 TL KDV yani 3.500 TL ye almış oluyor. Üstüne 25 TL kar koyarak, N11 ve Hepsiburada cihazı 4.200 TL ye satan market firmalarına satmaya kalktığı zaman 3.525 TL + %18 635 TL KDV yani 4.160 TL ye satıyor. Toptancı sizden 3.500 TL ye aldığı cihazı 4.160 TL ye sattığında sadece 25 TL para kazanmış oluyor.

Cihazı Satıp Satmamak Konusunda Karar

Yukarıda açıkladığımız bu 2 sebep dolayısı ile, sizin 5.000 TL ye aldığınız cihazı toptancılar sizden en fazla 3.500 TL ye alabiliyor. Tabi bir de 25 TL yi az bulup 50-100-200 TL kazanmak isteyen toptancılarda mevcuttur. Serbest piyasa. Cihaz sizin istediğinize satmakta özgürsünüz. Faturalı Hatta Kredi sistemi ile cihazınıza en yüksek fiyatı veren toptancıyı da bulsanız, aracı kurumlara hiç para vermeyip tüm işlemleri kendinizde yapsanız sonuç değişmeyecektir. Elinize geçen paranın ortalama 2 katını ödemek zorunda kalacaksınız. Ve banka kredilerine göre çok ama çok fazla geri ödeme yapmış olacaksınız.

Biz sizin “Sıfır Aldığım Cihazımı Satarken Neden Çok Azına Satabiliyorum?” sorunuza cevap vermeye çalıştık. Cevap verirken de Her Keseye Kredi olarak tavsiyelerimizi de satır aralarına yazdık. Bundan sonrası, hangi yolu izleyeceğiniz size kalmıştır.

15 Ekim 2018

 

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir